Cursussen: Kunstzinnig / Antroposofisch

Kunstzinnige en / of antroposofische cursussen  

Femke Klein biedt ieder (school)jaar enkele cursussen aan voor volwassenen. Op deze pagina zie je het aanbod voor 2019 – 2020.

*
Bij kunstzinnige cursussen kun je denken aan: Tekenen, schilderen, boetseren (op de vrijeschool-manier).
De antroposofische cursussen zijn bijvoorbeeld: Inleiding in de antroposofie, cursus basisoefeningen, jaarfeestencursus.

 

Cursus Basisoefeningen

 

Rudolf Steiner (de grondlegger van de antroposofie) heeft zes eenvoudige oefeningen gegeven om het denken, voelen en willen zuiverder te maken.
Deze heten de basisoefeningen, of nevenoefeningen, omdat ze als basis kunnen dienen voor (antroposofische) meditatie, maar daarnaast ook helpend kunnen zijn voor je dagelijks leven.
In deze cursus van 6 bijeenkomsten doorlopen we samen de oefeningen: De denkoefening, wilsoefening, gevoelsoefening, positiviteitsoefening, onbevangenheidsoefening en de oefening voor innerlijke harmonie.
Iedere bijeenkomst krijg je achtergrondinformatie over de nieuwe oefening en oefenen we hier samen mee (soms ook met een eenvoudige kunstzinnige opdracht erbij).
Daarnaast blikken we iedere maand terug op hoe het oefenen thuis is gegaan, want het thuis dagelijks doen van de oefening is een belangrijk onderdeel van deze cursus (dit kost je maar enkele minuten per dag).
Het doel van de oefeningen is meer bewustzijn en grip te krijgen op je ziele-processen. Het nut van de cursus is dat je door uitleg, samen oefenen en het uitwisselen van ervaringen de oefeningen ook echt doet en integreert in je dagelijks leven.

Cursus Jaarfeesten

 

Op de vrijeschool worden ieder schooljaar vele jaarfeesten gevierd die passen bij de seizoenen, die hun oorsprong hebben in oude natuurfeesten en die de Christelijke feesten volgen.
Wil je een beeld krijgen van deze feesten, meer weten over de achtergronden van de verschillende jaarfeesten en horen hoe dit op de vrijeschool gevierd wordt?
In deze cursus kom je dit allemaal te weten mét tips over hoe je het thuis zou kunnen vieren, wanneer je er daar ook iets mee wilt doen, met een seizoenstafel, een lied, maaltijd, ritueel, of mooi verhaal.
Ik heb eerder jaarfeesten georganiseerd op de Vrije Hogeschool en in het jongerenwerk bij de Antroposofische Vereniging. Thuis en in mijn praktijk heb ik altijd een seizoenstafel staan. Graag vertel ik meer over de achtergronden van de feesten én over de praktische en beeldende vormgeving hiervan, zodat je er ook zelf iets mee kunt.
De cursus bestaat uit vier avonden, waarin we de feesten van het jaar doorlopen:
1. Winterfeesten (Sint-Nicolaas, Advent, Kerstmis en Driekoningen). 2. Lentefeesten (Maria Lichtmis, Carnaval en Pasen). 3. Zomerfeesten (Hemelvaart, Pinksteren en Sint-Jan). 4 Herfstfeesten (Michaël en Sint-Maarten).
Gegevens cursus basisoefeningen

 

Opbouw: 6 bijeenkomsten, gemiddeld 1 x per maand, op dinsdagavonden, van 20.00 – 21.30 uur.
Data: Dinsdag 19 november 2019, dinsdag 17 december 2019, dinsdag 21 januari 2020, dinsdag 3 maart 2020, dinsdag 31 maart 2020, dinsdag 21 april 2020.
Kosten voor deze 6 avonden: 90 euro in totaal, inclusief BTW (dit komt neer op 15 euro per avond).
Locatie: Praktijkruimte Therapieweek, Jan Willem Passtraat 59, Nijmegen. Aanmelden graag via de contactpagina.

Gegevens cursus jaarfeesten

 

Opbouw: 4 bijeenkomsten, 1 x per seizoen, op woensdagavonden, van 19.30 – ong. 21.30 uur.
Data: 13 november 2019 (winterfeesten), 22 januari 2020 (lentefeesten), 13 mei 2020 (zomerfeesten), 16 september 2020 (herfstfeesten).
Kosten voor deze 4 avonden: 50 euro (contant op de eerste avond te betalen aan de Vavoo).
Locatie: Vrijeschool Meander, Celebesstraat 12, Nijmegen. Gegeven bij de vavoo, info en aanmelden via info@vavoo.nl.