De laatste weken van het schooljaar zijn zwaar voor leerkrachten. Hier wat tips voor het omgaan met eindejaar-stress en het genieten van het mooie weer. Heb je het eerste deel van dit artikel gemist? Klik dan hier om dat ook te lezen.

 

Een kort artikel dit keer, je hebt waarschijnlijk al zoveel te doen. ūüôā
In dit artikel vind je twee rijtjes met tips, over respectievelijk:

 

 • Hoe je als leerkracht extra stress aan het einde van het schooljaar kunt vermijden
 • Wat je op school en daarnaast kunt doen om toch zoveel mogelijk te genieten van het mooie weer

 

Eindejaar-stress vermijden

 

 • Geniet van je vrije weekend. Zorg dat dit ook echt vrij is en dat je hierin¬†niet alleen maar die stapels proefwerken aan het nakijken bent! Wil je tips over hoe je het beste je weekeinde kunt plannen? Lees dan ook het artikel dat ik daarover schreef, klik hier.
 • Maak je proefwerken –¬†vooral nu aan het eind van het schooljaar –¬†z√≥ dat je niet al te veel tijd kwijt bent met nakijken. Gebruik dus meerdere soorten gesloten vragen, vragen waar leerlingen korte antwoorden op geven, en meerkeuzevragen.
 • Zorg dat de spanning of de verveling niet toeslaan tijdens rapportvergaderingen die te lang duren. Ga bij de onderwerpen die jou niet aangaan gewoon je agenda bijwerken, of je boodschappenlijstje maken. Zo gebruik je je tijd nuttig.
 • Ga niet stressen, om nog zoveel mogelijk dingen in korte tijd in de klas te behandelen. Kijk wat de leerlingen echt nog moeten leren (i.v.m. de lesstof van dit jaar, of voor het proefwerk dat eraan komt). Beperk je en focus je in de lessen hierop.
 • Laat je niet gek maken door alle mails van je werk, of vragen van ouders. Als er iets was, hadden ze je het hele jaar kunnen benaderen. Jij weet dat jij je werk goed hebt gedaan. Doe ook nu dat wat gedaan moet worden en laat de rest verder maar even.

 

Genieten van het mooie weer

 

 • Werk je op een basisschool? Misschien is het mogelijk om bij warm weer een langere pauze met de kinderen buiten te hebben. Of om op een ander tijdstip alleen met jouw klas extra buiten te spelen. Dan kun je wellicht ook bepaalde groepsspellen met de hele klas spelen. En is het mogelijk om met water te spelen? Ga meedoen of kijken en geniet zelf ook!
 • Ben je docent op een middelbare school, of op het mbo / hbo / wo? Misschien is het mogelijk om eens een les op een warme dag buiten in een hoekje van het plein te geven. Of geef de leerlingen / studenten een opdracht die ze in groepjes moeten uitvoeren en die ze ook buiten kunnen doen. Zie niet de ‘beren op de weg’, maar denk ‘out of the box’. En ga zelf dan natuurlijk ook lekker buiten surveilleren. ūüôā
 • Laat de leerlingen in de les individueel of in tweetallen rustig opdrachten maken. Of laat ze¬†desnoods hun huiswerk voor je vak al maken. In ieder geval iets waar ze jou niet te veel bij nodig hebben! Zo kun jij¬†tijdens de les al wat voorbereiden of nakijken. Doe zoveel mogelijk tijdens of direct na de lessen. Zo kun je¬†wanneer je naar huis gaat nog even lekker in de tuin¬†zitten, of ’s avonds nog heerlijk een rondje¬†wandelen of fietsen.
 • Besteed je tijd ’s avonds en in het weekeinde dan ook goed: Ga niet werken, en √°ls het moet, doe het lekker buiten aan de tuintafel. Ga ook niet voor de TV hangen, of doelloos surfen op internet. Pak een boek en ga fijn in de tuin, of op het balkon zitten. En¬†misschien kun je ’s avonds wel met je gezin gaan picknicken in een park (of in de tuin). Dat hoeft niet veel werk te zijn en waarschijnlijk doet het jullie allemaal veel goed!

 

Laat me hieronder hieronder weten aan welke tip jij wat hebt, of welke tip je eraan wilt toevoegen.

 

Deel dit artikel alsjeblieft op social media als je het waardevol vond.
Je vrienden, connecties en volgers zullen het waarderen ‚Äď en ik ook.