Energievreters zijn de dingen die je energie kosten. Wat voor dingen zijn dat? En wat kun je daar aan doen? 

 

Dit blog gaat in op:

 

  • Wat zijn energievreters?
  • Wat voor dingen kunnen het nog meer zijn?
  • Energievreters en burn-out
  • Oefening energievreters / energiegevers

 

Wat zijn energievreters?

 

Energievreters zijn de dingen die jou energie kosten. Dit kunnen bepaalde activiteiten, situaties of mensen zijn. Wat iemand energie kost verschilt per persoon. Een feestje kan je energie kosten, als je bijvoorbeeld last hebt van sociale angst (terwijl een ander ernaar uitkijkt en van oplaadt). En lekker op de bank een boek lezen kan je ontspannen (maar misschien niet als je dyslectisch bent).

 

Waarschijnlijk schieten je echter direct al een paar dingen te binnen waar jij energie aan kwijt raakt, waar je dus een soort energielek hebt. Dat zijn jouw energievreters op dit moment. Is dat voor jou: De klassenadministratie bijhouden? Die ene persoon die in een vergadering altijd zo lang aan het woord is? Het moment dat je kind zijn bord weer niet leeg eet?

 

Wat voor dingen kunnen het nog meer zijn?

 

Het kunnen ook gedachten in je hoofd zijn die energie kosten (dus stop met piekeren, maak lijstjes en maak je geen zorgen). Ook gevoelens – die je onderdrukt – kunnen veel energie vreten (vooral verdriet staat hierom bekend). Maar misschien is het ook wel de rommel, of de hoeveelheid spullen om je heen waar energie naar toe lekt. Of de drukte, waarvoor je je maar niet kunt afsluiten.

 

In het werk kun je bij energievreters denken aan: Te hoge werkdruk, het je niet capabel voelen, conflicten op het werk, onduidelijkheid over je rol of taken, gebrek aan autonomie, versnippering en tegenstrijdige belangen, onduidelijkheid en een gebrek aan grenzen. Heb je hier last van? Kijk wat je er aan kunt veranderen, praat er met iemand over en zoek zo nodig hulp bij een therapeut.

 

Energievreters en burn-out

 

Dan is er nog een belangrijke energievreter die veelal één van de oorzaken is van een burn-out en wat in verschillende varianten zichtbaar kan worden: Het constant dingen tegen je zin in doen / het doorgaan terwijl je eigenlijk wilt stoppen / het doen omdat het moet en niet omdat je het wilt.

 

Wanneer je merkt dat dit – in vele vormen – de basis is van jouw energievreters, pas dan op en neem als je wilt contact op, dan kijken we samen hoe je hiermee kunt stoppen en dit om kunt buigen naar dingen doen die jij wilt en/of hoe je de dingen op zo’n manier kunt doen dat ze je niet uitputten, maar dat je je energie behoudt, of er zelfs weer energie van krijgt!

 

Oefening energievreters / energiegevers

 

Om meer inzicht te krijgen in wat je energie kost en wat je energie geeft én om dit vervolgens te kunnen veranderen, heb ik een praktische en handige oefening voor je in een pdf-bestandje. Wil je die ontvangen?

 

Klik in de poll hieronder de dingen aan die jou energie kosten en geef in een reactie hieronder zelf drie concrete voorbeelden uit je dagelijks leven die voor jou energievreters zijn. Daar help je me flink mee en als dank mail ik je dan de oefening!

 

Wat zijn jouw energievreters?

 

View Results

Loading ... Loading ...

 

 

Deel dit artikel alsjeblieft op social media als je het waardevol vond.
Je vrienden, connecties en volgers zullen het waarderen – en ik ook.