Herken je dat, dat je van jezelf móét ontspannen? Je hebt nu even een half uurtje tijd voor jezelf, dus nu moet je ‘op commando’ ontspannen, voor je straks weer van allerlei andere dingen moet. Dat dit niet werkt is begrijpelijk – en toch gaat het vaak zo. Hier het 1e van de 2 blogs over ontspannen. Met informatie over het onderscheid tussen vrije tijd en lummeltijd.

 

In dit artikel gaat het over:

 

  • Dat moeten ontspannen niet werkt
  • Dat rust in jezelf vinden wel werkt
  • En dat vrije tijd en lummeltijd kunnen helpen

Moeten ontspannen

 

Dat dacht ik in een drukke periode regelmatig: “Ik moet nu ontspannen”. En natuurlijk werkte dat dan niet. Je kunt besluiten dat je nu moet gaan koken, of nu even je mail moet bekijken. Maar dat je nu ‘op commando’ móét ontspannen, is een contradictio in terminis. ‘Moeten’ en ‘ontspannen’ zijn tegengesteld aan elkaar, dus dat gaat natuurlijk niet goed samen op die manier.

 

Wel kun je met omgevingsfactoren wat invloed hierop proberen te hebben en een ontspannen gevoel proberen op te roepen. Kijk wat jou in het verleden hielp om te ontspannen en creëer zo’n zelfde sfeer. Ik ga dan bijvoorbeeld zitten op de bank, met een mooi verhalenboek en een lekker kopje thee. Of ik ga in het bos wandelen, omdat ik weet dat ik daar vaak van ontspan. Dit kan je dus helpen om tot ontspanning te komen. Maar het is helaas geen garantie…

 

Zijn in rust

 

De kern is namelijk dat ontspannen gaat over rust vinden in jezelf. Ja, in alle chaos die er mogelijk innerlijk is. In de veelheid aan gedachten en in de stroom van gevoelens. Ontspannen gaat over ‘zijn in rust’, dus over ZIJN en niet over DOEN. Wanneer je rust in jezelf kunt vinden, kun je ontspannen, ongeacht de omstandigheden. Dan lukt het – hoe, waar en wanneer dan ook. Zou dat niet fijn zijn?

 

Er zijn allemaal dingen die je hierbij kunnen helpen, om dit gevoel van rust langzaam in jezelf te leren vinden. In het volgende artikel zal ik je hier enkele tips voor geven. Wat je nu al zou kunnen helpen om meer te ontspannen, is kijken naar je agenda. Heb je vrije tijd ingepland? Prima! En heb je ook ruimte voor lummeltijd staan? Zo niet, dan kun je dit nu direct veranderen!

 

Vrije tijd en lummeltijd

 

Vrije tijd is tijd waarop je vrij bent, waarop je dus niet hoeft te werken en niet met het huishouden bezig hoeft te zijn. Dit kan tijd zijn die je in je eentje kunt invullen, maar ook tijd die je samen met je partner / kinderen / gezin doorbrengt. In je vrije tijd kun je dingen ondernemen: Sporten, met een vriendin afspreken, gaan wandelen met je gezin, naar een interessante lezing gaan. Wat je maar wilt, of wat jullie samen bedenken. Over het algemeen zijn we geneigd deze vrije tijd snel vol te plannen. En dat kan leuk zijn, want zo heb je iets om naar uit te kijken.

 

Belangrijk is echter dat er daarnaast ook ruimte is voor lummeltijd. Die lummeltijd moet dus wél worden ingepland, bijvoorbeeld op de eerste twee uur van je vrije dag, op één (vaste) avond per week, en op minstens één dagdeel per weekeinde. Maar het verschil met vrije tijd is dat lummeltijd dus juist níet van tevoren wordt ingevuld. Je weet dus dat je dan tijd hebt om te lummelen, gewoon een beetje in huis te rommelen, en te doen wat je op dat moment wilt. Je hoeft dan dus ook niet van jezelf ‘iets leuks te doen’ op die tijd! En ja, ‘niets doen’ mag zeker!

 

De combinatie van voldoende vrije tijd (leuke dingen doen) en lummeltijd (rommelen / niets doen / wat dan ook) is het ideale concept om meer tot ontspanning te komen – juíst als je dat op dit moment moeilijk vindt!

 

Laat me hieronder in een reactie weten hoe het staat met jouw vrije tijd en lummeltijd. En wat je hierin gaat veranderen om beter te kunnen ontspannen! Zelf ga ik zo lekker op het balkon lunchen en daarna even een half uurtje ‘lummelen’…

 

 

Deel dit artikel alsjeblieft op social media als je het waardevol vond.
Je vrienden, connecties en volgers zullen het waarderen – en ik ook.