Yes, het nieuwe blog van Therapieweek is er! Op dit blog zal ik wekelijks op woensdagochtend een artikel plaatsen met informatie en tips over hoe je om kunt gaan met stress en burn-out klachten en hoe je kunt zorgen voor meer ontspanning en meer levensgeluk.

 

In dit blog vind je een eerste antwoord op:

 

  • Wat zijn de kenmerken van een werkgerelateerde burn-out?
  • Welke kenmerken heeft een gezond-makende bevlogenheid?

 

Drie kenmerken van burn-out

 

In dit 1e artikel geef ik een korte inleiding op kenmerken van een burn-out en kenmerken van bevlogenheid, aangezien bevlogenheid – in je werk en leven – het krijgen van een burn-out kan voorkomen. In volgende blogartikelen ga ik verder op de verschillende aspecten in.

 

Het NRC omschrijft een burn-out als volgt:

 

  • Uitputting
  • Desinteresse in het werk
  • Verslechterende prestaties

 

Energievreters

 

Een burn-out ontstaat doordat er lange tijd teveel energie is gegaan naar de energievreters en er te weinig energiegevers in je leven waren. Je energie en betrokkenheid nemen af en dat heeft veel invloed op hoe je je fysiek en mentaal voelt en hoe je functioneert, op je werk en thuis.

 

Dingen die energie vreten zijn bijvoorbeeld:

 

Te hoge werkdruk, het je niet capabel voelen, conflicten op het werk of privé, emotionele gebeurtenissen, onduidelijkheid over je rol of taken, gebrek aan autonomie in je werk en leven, versnippering en tegenstrijdige belangen, onduidelijkheid en een gebrek aan grenzen.

 

De drie kenmerken van bevlogenheid

 

Bevolgenheid is één van de dingen die je kan beschermen tegen het krijgen van een burn-out. Als je bevlogen en met passie werkt, voel je je energieker en kom je eerder in flow, een onderwerp waar ik in één van de volgende blogartikelen zeker verder op in zal gaan.

 

In datzelfde artikel noemt het NRC voor bevlogenheid dan ook:

 

  • Bruisen van energie
  • Sterke betrokkenheid
  • Opgaan in het werk

 

Energiegevers

 

Je voelt je dus bevlogen als de energiegevers meer aanwezig zijn dan de energievreters. Dan voel je je energiek en vrolijk, heb je zin om aan de dag te beginnen en functioneer je goed. Over beide aspecten kun je meer lezen in de volgende blogs van Therapieweek: Energievreters + Energiegevers.

 

Dingen die energie geven zijn onder andere:

 

Het ervaren van steun op je werk en thuis, het hebben van duidelijkheid, afwisseling, eigen inbreng, vertrouwen, voldoende vaardigheden, uitdaging binnen capaciteiten, het ervaren van plezier en succes, het krijgen van waardering en het zien van groeimogelijkheden.

 

Over welke onderwerpen wil je meer weten?

 

Oké, dit was een 1e inleiding op dit blog van Therapieweek en op mogelijke onderwerpen. Nu is het natuurlijk zo dat ik dit blog schrijf voor jou. Ik hoor dus graag van je wat jou aanspreekt en waar je meer over wilt lezen.

 

  • Klik in de poll hieronder de onderwerpen aan die jij graag terugziet.
  • En licht je antwoord toe in een reactie hieronder, dat helpt mij verder!

 

Waar wil je graag over lezen op dit blog?

 

View Results

Loading ... Loading ...

 

Deel dit artikel alsjeblieft op social media als je het waardevol vond.
Je vrienden, connecties en volgers zullen het waarderen – en ik ook.