Ja, denk je misschien, ‘stop met piekeren’, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Dat klopt, daarom besteed ik er aandacht aan, om te kijken wat er gebeurt als je piekert én om je te helpen hiermee te kunnen stoppen. Zodat je gedachten niet meer in rondjes door blijven draaien en zodat je ’s nachts ook rustig kunt slapen.

 

Ik behandel hieronder:

 

 • Wat piekeren eigenlijk is
 • Waarom het je niet verder helpt
 • Waar we over piekeren
 • Wat je kunt doen om dit te stoppen
 • De oefening van het piekerkwartiertje

Wat is piekeren?

 

Als je piekert denk je na. Je probeert je gedachten te ordenen en dingen helder te krijgen voor jezelf. Bij nadenken lukt dat ook, je krijgt je gedachten op een rijtje en het helpt je verder. Het kenmerk van piekeren is dat dit niet lukt. Je blijft in een cirkeltje denken, blijft gedachten herhalen en komt geen stap verder. Kortom, je bent aan het malen, aan het tobben, aan het piekeren, it is all the same!

 

Piekeren gebeurt dan ook nog eens vaak op een moment dat je hoe dan ook niet echt goed kunt nadenken. Bijvoorbeeld ’s avonds laat, of ’s nachts in bed. Ik zie dit vooral bij mensen die overdag maar doorgaan en te weinig rustmomenten inbouwen. Op het moment dat ze dan niets meer hoeven te doen én niets meer kunnen doen om zichzelf af te leiden van het denken (!), oftewel, als ze tot rust komen in bed, dan begint het getob.

 

Oplossing: Eerder op de dag rustmomenten inbouwen om bij jezelf (en je gedachten) stil te kunnen staan, zodat het niet opstapelt en je het niet eerst een tijd wegdrukt (wat overigens ook weer stress oplevert en tijd en energie kost – ook als je dat niet direct merkt). Piekeren deprimeert en geeft je onrust, wat slecht is voor je lichamelijke en psychische gezondheid. Genoeg reden dus om dit te veranderen, en wel direct…

 

Waarom helpt piekeren je niet verder?

 

Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat piekeren je niet helpt, zoals:

 

 • Het tijdstip waarop je piekert:
  ’s Avonds of ’s nachts hebben onze hersenen minder energie om gestructureerd te denken
 • De manier van denken:
  De kern van piekeren is het in een rondje denken, hier kom je dus niet uit
 • Het onderwerp:
  Vaak piekeren we over onoplosbare zaken / angsten / dingen waar we geen invloed op hebben
Merk je dat dit laatste het geval is? Dat je denkt over dingen die mis zouden kúnnen gaan? Over wat voor erge dingen er met je geliefden zouden kunnen gebeuren? Over of wat je hebt gedaan nu wel goed was? Oftewel, gaan je piekergedachten vooral over het verleden, of over de toekomst? En mogelijk ook nog over irrationele zaken, of situaties waar je weinig invloed op hebt? Hoe groot is dan de kans, denk je, dat je er verder mee komt door hier over na te blijven denken, over te piekeren dus? Juist. Niet groot. Stoppen dus. 🙂

 

Waar piekeren we dan zoal over?

 

Van de dingen waar we over piekeren schijnt:

 

 • 50 % te gaan over dingen die sowieso nooit gaan gebeuren –> dit is zorgen maken om niets dus
 • 30 % te gaan over dingen die al zijn gebeurd –>  wat gebeurd is, is gebeurd, dus laat het nu los
 • 12 % te gaan over wat anderen van jou vinden –> dit doet er niet toe / weet je niet / is niet te sturen
 • nog eens 4 % duidelijk te gaan over dingen waar je geen invloed op hebt –> tja, niet heel zinvol dus…
 • de laatste 4 % te gaan om dingen waar we wél invloed op hebben –> maar daarover kun je beter gericht nadenken!

Wat kun je doen om het piekeren / malen / tobben te stoppen?

 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen en die – zeker in combinatie met elkaar – kunnen helpen om te stoppen / minderen met piekeren. Denk hierbij aan:

 

Ontspanningsoefeningen doen, rustmomenten nemen gedurende de dag (zoals ik hierboven al aangaf), zorgen dat je voldoende slaapt (als je uitgerust bent, pieker je vaak minder), jezelf afleiden, leren zelfverzekerder en positiever in het leven te staan (dan heb je minder de neiging om te piekeren), gaan zitten om gericht na te denken, met iemand erover praten, een dagboek bijhouden, goed voor jezelf zorgen (op de andere aspecten, want dat werkt door) en hulp zoeken als dat nodig is.

 

Oefening: Het piekerkwartiertje

 

Een concrete oefening die je ook kunt doen om het piekeren te richten – en daarmee te verminderen – is het invoeren van het piekerkwartiertje:

 

Vanaf vandaag mag je alleen nog maar op het geplande piekermoment piekeren over het onderwerp waar je gedachten steeds over gaan. Op alle andere momenten van de dag en nacht zeg je tegen jezelf dat dit nu niet het moment is en ga je iets anders doen. Kies dus van tevoren één vast moment op de dag waarop je altijd tijd kunt maken voor dit piekerkwartiertje.
En ja, het kost je dus precies één kwartier per dag, beduidend minder tijd dus, vermoed ik, dan dat je nu besteedt aan het piekeren of tobben! Op dat geplande piekermoment móét je dus ook verplicht aan het pieker-onderwerp denken. Doe dit dus ook echt, dit is je enige kans hierop vandaag! En ja, een kwartier is een kwartier, niet meer en niet minder, en ga daarna iets leuks doen!

 

Tips bij deze oefening:

 

Kies een vást moment, dat maakt het makkelijker. Kies hier een vaste stoel voor, buiten je slaapkamer. Zorg dat huisgenoten / collega’s het weten en je niet storen tijdens dit kwartier. Zet je telefoon uit en leg hem ergens uit het zicht. Zet een wekkertje neer, of zet de kookwekker op 15 minuten en houd je hier aan.
Ga rechtop zitten, zet je voeten op de grond en adem door. Als je het fijn vind kun je een schriftje en pen erbij houden en dingen noteren. En onthoud, gewoonten moeten groeien, wees lief voor jezelf én wees consequent. Laat me na een week gerust weten hoe het gaat! Dat helpt je verder, en waar nodig kan ik je dan nog extra tips geven als het nog niet zo goed lukt.

 

Laat me hieronder weten wat je aan dit artikel hebt:


Welk aspect kan jou verder helpen?

Ik lees het graag in een reactie hieronder!

 

Deel dit artikel alsjeblieft op social media als je het waardevol vond.
Je vrienden, connecties en volgers zullen het waarderen – en ik ook.