FAQ

Vraag & Antwoord

Vragen & Antwoorden

 

Het onderstaande heeft betrekking op de Therapieweek en de Groepsweek.
Heb je vragen over de VIP-week? Neem dan persoonlijk contact op!

 

De doelgroep
1. Voor wie is een Therapieweek bedoeld?

Therapieweek is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten die last hebben van stress of die burn-out zijn (en die werkzaam zijn in het PO, VO, MBO, HBO of WO). Ook leerkrachten met andere klachten of levensvragen zijn welkom. Zzp’ers die overwerkt zijn, of particulieren die meer voldoening in hun leven willen, kunnen eveneens gebruik maken van Therapieweek. Het belangrijkste is dat je in een kort en intensief traject een begin wilt maken om je leven te veranderen, van een situatie waarin je overvraagd en ontevreden bent, naar het ervaren van meer energie en levensgeluk!

 

2. Voor wie is een Groepsweek bedoeld?

De Individuele Therapieweken vormen de basis van het bedrijf Therapieweek, zo’n intensieve week voor jou alleen kan ik je namelijk zeker aanraden! Het kan echter zijn dat het je op dit moment niet lukt om het benodigde bedrag daarvoor bij elkaar te krijgen, of om een week vrij te krijgen, of je in overleg met je leidinggevende ziek te kunnen melden, om een Therapieweek te volgen. In zulke gevallen biedt een Groepsweek bij Therapieweek uitkomst: In een groep krijg je een week therapie, om op een vergelijkbare manier je klachten om te zetten in hernieuwde energie. Zo’n groepsweek is voor iedereen betaalbaar en vindt plaats in de schoolvakanties.

 

3. Voor wie is een Therapieweek of Groepsweek niet geschikt?

De Individuele Therapieweken en de Groepsweken bij Therapieweek zijn niet geschikt voor mensen met psychiatrische klachten, die meer begeleiding of behandeling nodig hebben dan bij Therapieweek gegeven kan worden. Hierbij kun je denken aan mensen met een psychose, met schizofrenie, met een persoonlijkheidsstoornis of borderline, mensen die manisch-depressief zijn, gedragsproblemen hebben, of die last hebben van een verslaving.

Zij zijn meer gebaat bij een langer traject, en bij begeleiding of behandeling vanuit een multidisciplinair team. Ook rokers kunnen niet terecht bij therapieweek, door de allergie hiervoor van de therapeut en doordat het de behandeling veelal tegenwerkt. Kun je niet bij Therapieweek terecht, maar zoek je wel therapie? Neem gerust contact op met je vraag, misschien kan ik met je meedenken m.b.t. geschikte hulp voor je!

 

De therapie
1. Waarom ben jij de aangewezen persoon om mij te helpen?

Ik heb meer dan 10 jaar ervaring als therapeut, waarvan ruim zeven jaar in een eigen praktijk. In al die jaren heb ik vele mensen geholpen met therapie en veel mensen zien groeien, gezonder en gelukkiger zien worden en hen geleerd hoe ze hun leven beter konden maken.

Ik ben gespecialiseerd in therapie aan leerkrachten die last hebben van stress of burn-out. Hier heb ik voor gekozen, omdat ik zelf ook docent ben en omdat ik een aantal jaar geleden zelf ook last heb gehad van burn-out klachten.

Het is me gelukt hier weer bovenop te komen en weer gezond en gelukkig, met energie en enthousiasme, in het leven te staan. Ik weet hoe ik ook jou daarmee kan helpen en ik wil je graag de tips en tools leren om hierin zelf ook stappen te kunnen zetten!

 

2. Wat voor soort therapie wordt er gegeven?

Ik ben opgeleid tot Kunstzinnig Therapeut Beeldend (Hogeschool Leiden, diploma 2006). Deze therapie bestaat uit een combinatie van gesprekstherapie en gerichte kunstzinnige oefeningen (met tekenen, schilderen en boetseren). Hiervoor is geen kunstzinnige ervaring nodig, het gaat om het proces, om de ervaringen die je opdoet, de inzichten die je erdoor krijgt en de mogelijkheid die je zo hebt om, op een andere manier dan met praten alleen, aan je doelen te werken.

Aangezien ik naast therapeut, ook docent en ondernemer ben, heb ik op verschillende vlakken tal van scholing, nascholingen en trainingen gevolgd. Hierdoor kan ik in de therapie meerdere technieken inzetten, precies waar ze nodig zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan oefeningen uit de Rationeel Emotieve Therapie, aan oefeningen om je mindset te veranderen, of aan het werken aan de hand van een verhaal, wat je helpt bij je levensvragen.

 

3. Is er een standaard opbouw, of krijg je individuele oefeningen?

In een individuele Therapieweek wordt de hele week specifiek afgestemd op de klachten die jij hebt en op de aspecten die jij wilt veranderen in je leven. Geen enkele week ziet er hetzelfde uit, de gespreksonderwerpen en de oefeningen die ik je geef passen specifiek bij jouw situatie, op dit moment, en bij jouw doelen, die we samen formuleren.

In een Groepsweek bij Therapieweek worden de onderwerpen en oefeningen afgestemd op de individuele behoeften, maar worden ze wel groepsgewijs aangeboden. In de intakegesprekken komen de uitdagingen en wensen aan bod en ik stel daarna een groep samen waarbij er genoeg overeenkomsten zijn om samen op weg te kunnen gaan op je individuele pad.

 

De therapieweek
1. Hoe laat en hoe lang vindt de therapie plaats?

In een individuele Therapieweek krijg je vijf dagen achter elkaar (maandag t/m vrijdag) iedere ochtend drie uur therapie. De tijden zijn in principe van 9.30 – 12.30 uur. Afhankelijk van je reistijd of van schooltijden van je kinderen en dergelijke kunnen we ook om 9.00 uur of om 10.00 uur beginnen.

Dit kun je allemaal rustig bespreken tijdens het kennismakingsgesprek, of in het intakegesprek. Wil je je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek? Ga naar de pagina Kennismaken en vul je gegevens in, dan neem ik contact met je op!

In een Groepsweek heb je ook vijf dagen achter elkaar iedere ochtend 3 uur therapie. In verband met de wisseldag bij accommodaties zijn de therapiedagen dan zaterdag t/m donderdag.

 

 

2. Waarom duurt het een hele week en niet maar een paar dagen?

Tijdens een Therapieweek ga je in een relatief korte tijd flink de diepte in. Je krijgt veel relevante informatie en doet vele waardevolle ervaringen op. De gesprekken geven je nieuwe inzichten, en in de oefeningen leer je hoe je dingen anders aan kunt pakken. Om een gedegen start te kunnen maken met het veranderen van je leven zijn zeker vijf dagen nodig.

Ik begrijp dat je een druk leven hebt en wellicht een baan en dat het veel van je vraagt om een hele week vrij te nemen, of om je in overleg met je leidinggevende ziek te melden om hieraan deel te kunnen nemen. Na de Therapieweek zal je echter beter in je vel zitten en zal blijken dat het de tijdsinvestering zeker waard was, zowel voor je werk, als voor je privéleven.

3. Ben ik intern bij een individuele Therapieweek, of slaap ik gewoon thuis, of ergens anders?

Als je een Individuele Therapieweek volgt, ben je niet intern, maar kom je alle ochtenden voor therapie en werk je ’s middags thuis of ergens anders aan de huiswerkopdrachten. Wanneer je in de regio woont, kun je gewoon thuis slapen, vele mensen reizen dagelijks voor hun werk een stuk met de auto of met het openbaar vervoer, dus dat kan voor zo’n week ook. Als je verder weg woont, kun je een week overnachten in de omgeving, bijvoorbeeld in een B&B in de buurt. Ik heb een lijst van mogelijke accommodaties en help je hier graag mee!

 

4. Waar vindt een Groepsweek plaats en waar overnacht ik dan?

Als je komt voor een Groepsweek bij Therapieweek, dan vindt die Therapieweek plaats op een andere locatie, meestal in een trainingsruimte op een vakantiepark. In dat geval heb je de keuze om dagelijks vanuit huis naar die locatie te reizen, een huisje te huren op het vakantiepark (al dan niet met je gezin, of met andere deelnemers aan de groepsweek), of om zelf een andere overnachtingsplek te boeken (een camping in de buurt, een B&B, of een hotel). De overnachtingen zijn dus niet bij een Groepsweek bij Therapieweek inbegrepen, maar deze dien je zelf te regelen. Je betaling aan Therapieweek betreft dus puur de therapie.

 

De opbouw
1. Is er een gratis kennismakingsgesprek?

Ja, als je vragen hebt, wilt kennismaken met mij, wilt bespreken of een Therapieweek iets voor je is, of juist al weet dat je je wilt aanmelden hiervoor, vul dan het contactformulier in op de pagina Kennismaken, en ik neem contact met je op om een gratis kennismakingsgesprek voor je in te plannen. Dan nemen we een uur de tijd om elkaar te leren kennen en kun je al je vragen stellen en adviseer ik je of een Therapieweek op dit moment iets voor je zal zijn.

 

2. Is er een intakegesprek voordat ik kom en wat kost dat?

Als je tijdens of na het kennismakingsgesprek inderdaad besluit om je aan te melden voor een Therapieweek, dan krijg je een intakegesprek. Dat zit gewoon bij de totaalprijs van een Therapieweek in. Als je wilt kan dit intakegesprek ook direct aansluitend op het kennismakingsgesprek plaatsvinden. Dat is handig als je van ver komt, want dat scheelt je reistijd en reiskosten. Als je dit (misschien) wilt, geef dat dan gerust aan, dan plannen we hiervoor direct twee uur in totaal in.

 

3. Kan ik ook losse therapiesessies volgen i.p.v. een hele week?

Als je je aanmeldt voor een Therapieweek, verbind je je met het concept van een hele week therapie. Dit houdt in dat je één week, van maandag t/m vrijdag, iedere ochtend drie uur therapie krijgt en huiswerk voor ’s middags. Dan zijn er eventueel losse sessies beschikbaar als vervolgondersteuning, dus na het volgen van een Therapieweek of na een Groepsweek.

In sommige gevallen is een Therapieweek of Groepsweek niet mogelijk, of niet geschikt voor je, terwijl een reeks losse therapiesessies je wel zouden kunnen helpen. Voor die gevallen is er beperkt plek voor mensen om één uur per week therapie te volgen, gedurende een traject van tien weken, tegen het tarief van € 100,- per sessie. Wil je dit, neem dan contact op en zeg dit erbij!

 

4. Is er een vervolgmogelijkheid na een Therapieweek en wat houdt dat in?

Een Therapieweek bestaat uit een gratis kennismakingsgesprek, een intakegesprek dat bij de prijs zit inbegrepen, de Therapieweek zelf, van maandag t/m vrijdag, en daarna nog drie terugkomsessies (in overleg telefonisch of live in Nijmegen).

Om al het geleerde daarna te implementeren in je leven helpt het om een vervolgtraject te plannen, van nog vijf of tien telefoongesprekken of therapiesessies. Aan het eind van de Therapieweek bespreken we of je dit wilt en krijg je hiervoor een aanbod.

Ook is het altijd mogelijk om na een Individuele Therapieweek deel te nemen aan een Groepsweek, of om na een Groepsweek je aan te melden voor een Individuele Therapieweek. Ook kun je gerust een tijdje later nogmaals een Therapieweek volgen.

5. Hoe kan ik me aanmelden voor een gesprek of een week?

Je kunt je aanmelden voor een gesprek door het contactformulier in te vullen op de pagina Kennismaken. Ook kun je je voor een week al direct aanmelden op de desbetreffende pagina. Ik hoop je snel te zien en je verder te kunnen helpen in een Therapieweek. Mocht je nog twijfelen? Meld je dan gewoon aan voor een gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen of het wat voor je is, het gesprek is gratis en vrijblijvend!

 

Praktische planning
1. Kan ik een Therapieweek volgen naast mijn werk?

Aangezien een Therapieweek bestaat uit vijf ochtenden therapie en huiswerk voor ’s middags is het qua tijdsinvestering en qua benodigde focus niet mogelijk om tijdens die week ook te werken. Wel kun je er – als je in de buurt woont – ’s middags gewoon zijn voor je kinderen, of je huishoudelijke dingen door laten gaan. Realiseer je echter dat deze week een investering is in jezelf en zorg er dus voor dat je in die week (en ook in het weekeinde ervoor en erna) zo min mogelijk andere afspraken en (sociale) verplichtingen hebt.

 

2. Is een Groepsweek te volgen naast mijn werk?

De Groepsweken van Therapieweek vinden plaats in de schoolvakanties, op een mooie vakantiebestemming in de natuur. Aangezien je alle ochtenden therapie hebt, en waarschijnlijk niet in de buurt van je woon- of werkplaats verblijft (aangezien je een week op vakantie gaat), is zo’n week niet te combineren met je werk. Maar je kunt een groepsweek bij Therapieweek wél fijn combineren met een week vakantie, aangezien je de middagen vrij te besteden hebt, in je eentje, of met je gezin of anderen!

 

3. Kan ik een Therapieweek combineren met de zorg voor mijn gezin?

Een Individuele Therapieweek bestaat uit vijf ochtenden van drie uur therapie en huiswerk voor ’s middags. Als je in de buurt woont, kun je gewoon ’s middags thuis zijn en thuis slapen (anders verblijf je bv. in een B&B in Nijmegen). Dus als je kind(eren) naar de opvang, of naar school gaan, kun je er daarbuiten gewoon voor hen zijn. Realiseer je wel dat de keuze voor een Therapieweek een investering in jezelf is, en dat het nodig is hier ’s middags en/of ’s avonds ook tijd voor in te plannen, om de dingen te laten bezinken en om de meegekregen oefeningen te doen, dus zorg wel voor een rustige week, met voldoende tijd voor jezelf.

 

4. Is een Groepsweek te combineren met het zorgen voor mijn gezin?

Een Groepsweek bij Therapieweek vindt plaats tijdens de schoolvakanties, op een mooie vakantiebestemming in de natuur. Als je een gezin hebt en een partner / volwassene die ook die week vrij heeft / kan nemen, dan kun je met je gezin fijn een week op vakantie komen, dicht bij waar jouw groepsweek plaatsvindt! Op de middagen kun je dan heerlijk vakantie vieren en leuke dingen als gezin ondernemen. Het is fijn als je op de avonden dan wat tijd voor jezelf inruimt, om de dingen van de therapieochtend te laten bezinken en om de meegekregen oefeningen te doen, zodat je zoveel mogelijk uit je Therapieweek haalt.

 

5. Ik werk in het onderwijs en kan geen vrij nemen voor een Therapieweek, wat nu?

In het onderwijs ben je gebonden aan de schoolvakanties, dat begrijp ik. Het kan echter zijn dat je op dit moment in de ziektewet zit, dan ben je natuurlijk juist in de gelegenheid om naar Therapieweek te komen, gebruik deze periode hier dan ook voor! Als je gewoon werkt, maar wel merkt dat als je zo door gaat, je burn-out klachten gaat ontwikkelen, of ongelukkig wordt, grijp dan juist nú al in! Ga naar je leidinggevende, bespreek dit eerlijk en vertel over Therapieweek. Meestal is het mogelijk om hier vrij voor te krijgen, of om je in overleg een week ziek te melden, om de mogelijkheid te hebben een Therapieweek te volgen. Zo voorkom je namelijk een veel langere periode van ziekteverzuim. Zie ook de volgende vraag en antwoord!

 

6. Ik ben gebonden aan schoolvakanties, is een Groepsweek dan wat voor mij?

Mocht het echt niet lukken, ook niet na overleg met je leidinggevende (zie de vorige vraag en antwoord!), om een week vrij te maken voor een Individuele Therapieweek, terwijl je wel denkt dat een Therapieweek je kan helpen? Dan kun je zeker in een schoolvakantie deelnemen aan een Groepsweek bij Therapieweek! Dat is hetzelfde concept, maar dan in een groep, voor minder geld, in een schoolvakantie, en op een prachtige plek in Nederland, bijvoorbeeld op een vakantiepark. Neem contact op als je hier interesse in hebt, dan plannen we alvast een gratis kennismakingsgesprek en houd ik je op de hoogte van de planning van een groepsweek bij Therapieweek.

 

Betaling
1. Wat kost een Therapieweek en wat krijg ik daarvoor?

Een Individuele Therapieweek kost € 2000,-. Hier zit alles bij in en er komt geen BTW bij. Hiervoor krijg je een week lang individuele therapie, op maandag t/m vrijdag, iedere ochtend drie uur, en je krijgt huiswerk voor ’s middags. Ook thee, fruitwater, lekkere en gezonde tussendoortjes, kunstzinnige materialen die we gebruiken, werkbladen, een schrift voor je aantekeningen en een map om alle papieren in op te ruimen, zijn hier allemaal bij inbegrepen. Het kennismakingsgesprek is gratis en het intakegesprek zit ook gewoon bij bovenstaande prijs in. Na afloop van de therapieweek krijg je ook nog eens drie terugkomsessies (in overleg telefonisch of live in Nijmegen), ook daarvoor betaal je niets extra’s. Soms zijn er tevens kortingsacties, houd daarvoor de site in de gaten, of vraag ernaar!

 

2. Wat kost een Groepsweek en wat is daarbij inbegrepen?

Een Groepsweek kost € 1000,-. Hier komt geen BTW bij. Zo’n week omvat alle therapie en materialen en dergelijke tijdens de therapie (en dus geen overnachting, of maaltijden). Je krijgt een gratis kennismakingsgesprek, het intakegesprek is bij de prijs inbegrepen, je krijgt vijf dagen (zondag t/m donderdag) alle ochtenden therapie (3 uur per dag) en je krijgt huiswerk mee voor ’s middags / ’s avonds. Thee, fruitwater, tussendoortjes, materialen, schriften en mappen zitten bij de prijs in. Na afloop krijg je ook nog eens drie keer een telefonische coaching van een half uur en ook dat zit bij de prijs inbegrepen. Soms is er ook nog een kortingsactie, bijvoorbeeld als een ander zich via jou aanmeldt. Houd hiervoor de website in de gaten, of vraag ernaar.

3. Kan ik de therapie vergoed krijgen door de ziektekostenverzekering?

Ik voldoe als therapeut en als bedrijf aan alle eisen die vanuit de ziektekostenverzekering worden gesteld, zodat cliënten de therapie vergoed kunnen krijgen. Zo heb ik de juiste Hbo-opleiding, ben ik geregistreerd lid van de beroepsvereniging, voldoe ik aan het aantal uren voor therapie, intervisie en nascholing, en ben ik in het bezit van AGB codes en een VOG.

Of en hoeveel je echter vergoed krijgt, hangt helemaal af van welke verzekering je hebt, en welk pakket je daarbij hebt afgesloten. Dit dien je dan ook zelf bij je verzekering na te vragen. De therapie valt onder Kunstzinnige Therapie, het gaat dan om de beroepsvereniging NVKT / NVAZ en het valt dan bij de verzekering onder het kopje ‘Alternatieve Geneeswijzen’. Je bent zelf verantwoordelijk voor het indienen van de facturen bij de verzekering en dient de facturen in alle gevallen eerst zelf te betalen aan Therapieweek.

Je krijgt vaak een bepaald bedrag per therapiesessie vergoed en daarbij geldt normaal gesproken ook een bepaald maximum dagbedrag en een totaalbedrag per jaar. Wil je gebruikmaken van de vergoeding vanuit de ziektekostenverzekering, ga dan uit van 20 sessies van € 100,- voor een Individuele Therapieweek, of van 10 sessies van € 100,- voor een Groepsweek, en bespreek dit tijdens het kennismakingsgesprek of intakegesprek, i.v.m. de opbouw en facturering van de therapie.

4. Mijn werkgever (bv. een schoolbestuur) wil betalen, kan dat?

Uiteraard kan een ander ook voor jou betalen en het gebeurt ook zeker dat een werkgever een deel of alles wil betalen, bijvoorbeeld een school of schoolbestuur, als ze inzien dat Therapieweek kan helpen bij het vergroten van de draagkracht van de leerkracht en het verminderen van het ziekteverzuim.

Heeft je werkgever vragen over de Therapieweek, of over de betaling, dan kan hij/zij altijd contact opnemen en meer informatie krijgen. Ook kan er een gesprek met de werkgever plaatsvinden, afhankelijk van de situatie kan dat bij Therapieweek of bij het schoolbestuur plaatsvinden. Heb je hier vragen over, neem gerust contact op!

 

5. Kan ik in termijnen betalen, om het zo voor mezelf haalbaar te maken?

Het is gebruikelijk om in één keer te betalen en daar wordt in de bedragen dan ook vanuit gegaan. Maar natuurlijk begrijp ik dat het voor sommigen fijner is om in termijnen te betalen en dit is dan ook zeker mogelijk. In dat geval gaan we uit van maandelijkse termijnen, waarbij in principe het gehele bedrag moet zijn overgemaakt voordat de Therapieweek plaatsvindt. Wil je in termijnen betalen? Geef dit dan aan bij het maken van een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan zorg ik dat ik je in het gesprek hier de informatie over geef!

6. Kan ik het fiscaal aftrekken van de belasting en hoe dan?

In sommige gevallen kun je een Therapieweek / Groepsweek scharen onder ‘Scholingskosten’ (als je het dus niet als ‘ziektekosten’ op kunt geven voor de ziektekostenverzekering) en in dat geval kun je het bedrag mogelijk aftrekken van het belastbaar inkomen, waardoor je over een lager bedrag inkomstenbelasting verschuldigd bent.

Hiervoor moet je voldoen aan enkele voorwaarden, die uiteraard te bepalen en te beoordelen zijn door de Belastingdienst: Je bent belastingplichtig in Nederland + Je hebt de intentie meer geld te gaan verdienen of omzetten dan je nu doet + Je wilt de kennis en vaardigheden verbeteren die je gaat gebruiken in je (toekomstige) baan of onderneming, met onder andere als doel daar hogere inkomsten uit te halen. Als je een Therapieweek dus (ook) om bovenstaande redenen volgt, kan het bedrag hiervoor mogelijk fiscaal aftrekbaar zijn. Therapieweek heeft hier echter geen invloed op, dit dien je dus zelf na te gaan.

Annuleringsregeling
1. Ik heb me aangemeld, maar ik moet mijn Therapieweek verzetten, hoe doe ik dat?

Als je moet annuleren voor een Therapieweek, neem dan z.s.m. contact op door het contactformulier in te vullen én tevens te bellen naar 024-8480319 (voicemail inspreken). Wanneer je tot een maand van te voren aangeeft de week te moeten verzetten en je hebt hier een geldige reden voor, dan prikken we in overleg een nieuwe datum voor je Therapieweek.

Wanneer je binnen een maand voor de start van de geplande Therapieweek moet annuleren, dan zoeken we ook naar een nieuwe datum, maar dan kunnen er tevens extra kosten worden berekend, als er niemand anders gevonden wordt (door mij of door jou) die in die specifieke week voor een Therapieweek kan komen. In dat geval kun je dus een extra factuur ontvangen.

2. Ik heb me aangemeld, maar ik wil de week helemaal annuleren, wat nu?

Wanneer je een overeengekomen individuele Therapieweek helemaal wilt annuleren, i.p.v. moet verzetten, wordt € 1000,- in rekening gebracht. Als je dit bedrag nog niet had betaald, ben je dus verplicht dit alsnog per direct over te maken. Als je het geheel al wel had betaald, dan wordt de rest van het al betaalde bedrag dus z.s.m. naar je teruggestort. Bij een Groepsweek ben je in dat geval € 500,- verschuldigd en gelden verder dezelfde voorwaarden.

Overige vragen
1. Ik heb nog een vraag die hier niet is beantwoord, wat doe ik nu?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je nog andere of nog meer vragen hebt. Die kun je direct stellen door het contactformulier in te vullen. Ook kun je me bellen, als je dat fijner vindt. Bel naar 024-8480319 en ik beantwoord graag je vragen. Krijg je de voicemail? Spreek je naam en telefoonnummer in en zeg dat je een vraag hebt, dan bel ik je z.s.m. terug!