Ouderengroepen: Kunstatelier!

Speciaal voor ouderen binnen een zorginstelling biedt Femke Klein als Kunstzinnig Therapeut een mooi programma.

De zorginstelling kan dit inkopen, zodat (twee)wekelijks een (vaste) groep mensen deel kan nemen aan het kunstatelier!

Ouderengroep

 

Kunstatelier voor ouderen die in een zorginstelling wonen of bij een dagopvang voor ouderen komen

Opzet

 

Wekelijkse bijeenkomsten (32 x per jaar), of om de week (16 x per jaar) buiten schoolvakanties e.d.

Tijden

 

Bijeenkomsten van 1,5 uur, op een vaste tijd op een ochtend of middag door de week

Locatie

 

Geschikt voor zorginstellingen en dagopvang in Nijmegen (en omgeving)

Voor wie is deze ouderengroep bedoeld?

Dit kunstatelier dat aangeboden wordt op locatie van de zorginstelling is bedoeld voor ouderen die daar wonen, of die daar aan de dagopvang deelnemen. 

In het kunstatelier komen we in een ontspannen sfeer wekelijks of om de week met een groepje mensen bijeen. We oefenen samen, maken mooie dingen, halen herinneringen op en bespreken het gemaakte werk.

De bijeenkomsten hebben wisselende thema’s en er wordt gewerkt a.h.v. verhalen, gedichten, oude voorwerpen, herinneringen, klassieke muziek,  of afbeeldingen van schilderijen of beeldhouwwerk van beeldend kunstenaars. Dit materiaal vormt de inspiratie voor ons eigen werk. 

Het aantal mensen dat deel kan nemen hangt af van de fysieke en mentale situatie van de deelnemers (bv. de fase van dementie). Er moet iemand van de verzorging bij zijn / oproepbaar zijn voor toiletgang of hulp. 

Wat biedt deze ouderengroep?

De doelen waaraan gewerkt wordt zijn:

  • Ontspanning en plezier beleven
  • Een wakker en sociaal moment hebben
  • Reminiscentie / Herinneringen ophalen
  • Zingeving / Omgaan met levensvragen
  • Grip houden / Meeleven met de tijd door het jaar
  • Nieuwe ervaringen opdoen, zien wat nog wél kan
  • Creativiteit aanspreken, zelf scheppend bezig zijn 

Kosten Ouderengroep

Dit kunstatelier voor ouderen bied ik aan voor het bedrag van € 200,- per bijeenkomst van 1,5 uur. Hierbij reken ik géén extra bedrag voor reiskosten (binnen Nijmegen) of voor de voorbereiding van de bijeenkomsten (thema voorbereiden, passend verhaal / gedicht / kunstafbeeldingen verzamelen, kunstzinnige opdracht en gespreksonderwerpen voorbereiden).

Ook is dit bedrag inclusief het klaarleggen en opruimen van het materiaal voor en na de bijeenkomst en inclusief materiaalkosten. De ruimte die gebruikt wordt moet minimaal 15 minuten voor de bijeenkomst, tot minimaal 15 minuten erna beschikbaar zijn. Neem gerust contact op om één en ander verder door te spreken en af te stemmen! 

Na de kleuterschool had ik nooit meer iets creatiefs gedaan, ik dacht niet dat ik dat kon. Maar wat was het leuk om op mijn oude dag nog nieuwe dingen te leren. De pasteltekeningen werden zelfs nog best mooi!
Mevrouw, 86 jaar

Ik vind het leuk om aan groepsactiviteiten hier in huis mee te doen. En door de thema’s en de vragen en voorbeelden van Femke kwamen in gesprekken allerlei fijne herinneringen van vroeger weer terug. 
Mevrouw, 91 jaar

De rust in de groep en de fijne begeleiding hielpen me. Ik kon me ontspannen, dat had ik niet gedacht. De wekelijkse groep en de onderwerpen zorgden ervoor dat het voelde alsof ik toch nog echt in het leven stond. 
Meneer, 78 jaar